Care este rolul unui buton fonator în restabilirea vocală după o laringectomie? – Canule Traheale

Care este rolul unui buton fonator în restabilirea vocală după o laringectomie?

Un buton fonator este o componentă importantă pentru restabilirea vocală la persoanele care au suferit o laringectomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a laringelui, recomandată atunci când există traumatisme severe ale laringelui, cancer al laringelui sau necroza radiațională (caracterizată de deteriorarea severă a laringelui din cauza radioterapiei). 

90-95% dintre pacienții laringectomizați poartă un buton fonator

Restabilirea vorbirii la persoanele care au suferit o laringectomie este posibilă prin montarea unui buton fonator. Acesta este un dispozitiv cu valvă unidirecțională, care se deschide de la trahee către esofag. El este realizat de regulă din silicon de calitate medicală. Pentru a-i conferi stabilitate, acesta dispune de doua flanșe, una fiind poziționată în partea laterală a esofagului și alta în partea laterală a traheii.  

Chirurgul va realiza o fistulă în spatele stomei, pentru a crea un orificiu de deschidere între trahee și esofag. Butonul fonator se poate monta în timpul laringectomiei totale, pentru o reabilitare vocală primară sau la o perioadă după această intervenție, atunci când se obține reabilitarea vocală secundară. 

3 modele de butoane fonatoare pe care le poți utiliza 

Proteza fonatorie folosește o supapă care se va deschide atunci când vorbești și se va închide atunci când respiri sau mănânci. Astfel, este împiedicată pătrunderea unui corp străin în trahee, fie că este mâncare sau băutură, fie că este salivă. 

  Există 3 butoane fonatoare pe care le poți utiliza, după cum urmează:

  • Buton fonator Provox VEGA

Acest tip de buton fonator conferă o bună calitate a vocii și un efort scăzut pe durata vorbirii, acestea fiind caracteristici esențiale la o proteză fonatorie. De asemenea, este un model ușor de întreținut, care asigură utilizatorului un confort sporit. 

Provox VEGA se remarcă prin faptul că se adaptează la anatomia pacientului, dar și la metoda de inserție pe care medicul o preferă. În plus, acesta este intuitiv și ușor de utilizat. 

  • Provox Vega XTRASEAL

Aceasta este recomandată pentru un control eficient al scurgerilor și include proteza de voce Provox Vega cu sistem de inserție steril și o perie Provox. 

O caracteristică unică a acestui produs constă în flanșa esofagiană lărgită, care este subțire și flexibilă, motiv pentru care ea se adaptează la țesutul din jurul puncției. 

Prin utilizarea Provox Vega XTRASEAL, pacientul poate să vorbească, să mănânce și să bea fără să fie afectată scurgerea, asigurând un confort ridicat. 

  • Provox Activalve

Provox Activalve este o proteză fonotorie care se remarcă prin durata ei prelungită de viață. Astfel, aceasta nu necesită înlocuirea frecventă și este disponibilă în trei variante, respectiv ușoară, puternică și extra puternică. Aceasta permite pacientului să poată comunica după ce a suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a laringelui. 

Pierderea vocii după o laringectomie este o experiență traumatizantă, dar un buton fonator te ajută să vorbești în continuare. Datorită avansarii tehnologiei, o proteză vocală îți permite să te bucuri de o voce nouă, foarte apropiată de o vorbirea naturală. Prin urmare, vei putea comunica cu cei din jurul tău chiar și după o laringectomie. 

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Canule Traheale
      Logo